terug naar overzicht

Welke unieke voordelen biedt het gebruik van tablets in de les?

Didactisch en pedagogisch handelen

Enerzijds hebben tablets praktische voordelen. Een van de grootste voordeel van tablets t.o.v. andere devices is hun mobiliteit. Door hun compactheid, maar toch voldoende grote scherm kunnen tablets gemakkelijk op verschillende plaatsen en in combinatie met andere leermiddelen worden aangewend. Verder beschikken tablets over een langere oplaadvrije periode dan veel laptops of smartphones. Door hun eenvoudige en intuïtieve werking, lenen tablets zich ook beter tot groepswerken dan bv. een pc of laptop die steeds bediend moet worden met een toestenbord of muis.


Anderzijds kunnen tablets ook verkozen worden omwille van didactische redenen. Zo bezit een tablet specifieke affordances zoals een fototoestel, mogelijkheid tot audio(visuele)-opname… hierdoor kunnen leerlingen en leraren op een eenvoudige manier creatieve content creëren, zeker in combinatie met bepaalde apps die de bewerking van dergelijke content toelaten. Verder laten de toestellen toe om online te communiceren en overleggen met anderen of om feedback te vragen en geven. Ook kunnen tablets worden ingezet om snel informatie op te zoeken. Tot slot kunnen tablets ook functioneren als persoonlijk hulpmiddel, het maken van oefeningen en opdrachten op maat worden door vele apps en leeromgevingen ondersteund. Deze didactische voordelen zijn misschien nog belangrijker dan de praktische redenen aangezien dit aan de essentie van scholen raakt.

Om de voordelen van tablets en andere devices ten volle te kunnen benutten, investeert de school best in een goed en openbaar wifinetwerk voor leerlingen.


Bronnen: