terug naar overzicht

Met welke tools kan ik mijn lesvoorbereidingen efficiënter organiseren?

Didactisch en pedagogisch handelen

Ooit leerde je in je lerarenopleiding uitvoerig hoe je lesvoorbereidingen moet maken. Ondertussen heb je al meer ervaring en schrijf je alles wellicht niet meer zo in detail uit. Toch blijft een goede lesvoorbereiding, hoe die er ook mag uitzien, de basis voor elke leraar. Maar zou het niet handig zijn als bepaalde tools helpen om die lesvoorbereidingen efficiënter te organiseren?

 

Google Classroom kan je daar zeker bij helpen. Dit is een gratis pakket productiviteitstools met onder andere Gmail, Drive en Google documenten waarin je alles overzichtelijk en in de cloud kan bijhouden: altijd en overal beschikbaar.


Ook uitgeverijen ontwikkelen tools om het maken van lesvoorbereidingen efficiënter te laten verlopen. Zo voorziet uitgeverij Plantyn het platform ‘Scoodle’. Je vindt er je lesmateriaal terug in een oogopslag. Ook kan je gebruik maken van kant-en-klare jaarplannen en lessen die gemakkelijk kunnen worden aangepast. Je vindt er ook een overzicht van te behalen en reeds behaalde leerplandoelen. Uitgeverij Van In probeert dan weer met zijn platform ‘Diddit’ om je te ondersteunen. Je kan er terecht voor lesideeën en extra leermateriaal, maar ook voor differentiatie-oefeningen. De Boeck bundelt al zijn digitaal lesmateriaal in ‘Kiosk’. Tot slot kan je zeker ook een kijkje nemen op WezoozAcademy, zij helpen je afwisselende en creatieve lessen te geven met hun lesvideo’s.

Vraag na bij jouw uitgeverij welke tools en platformen ze voorzien om je lesvoorbereidingen efficiënter te maken!