terug naar overzicht

Kan ik wel met tablets werken in de klas, als de school geen goede wifiverbinding heeft voor de leerlingen?

Didactisch en pedagogisch handelen

Uit ons onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de secundaire scholen in Vlaanderen geen goede wifiverbinding beschikbaar is voor leerlingen. Aan de slag gaan met tablets in de klas zonder dat er een goede wifiverbinding aanwezig is, is gelukkig zeker mogelijk. Het nadeel is echter dat je niet alle functionaliteiten kunt benutten die de tablet aanbiedt. Indien je gebruik maakt van een tabletkoffer (en leerlingen dus geen persoonlijke tablet hebben), vraagt dit bovendien wat meer werk voor en na de les afhankelijk van je lesdoelstelling. Hieronder enkele lesvormen of toepassingen die geen wifi vereisen.

 

Instructie. Sommigen hebben waarschijnlijk al eens een presentatie bijgewoond waarbij de presentator een tablet gebruikte als presentatietool. Alles wat op de tablet verschijnt, wordt ook automatisch geprojecteerd of weergegeven op een groter scherm. Indien je beschikt over een Apple TV, dan biedt Apple sinds iOS 8 de mogelijkheid aan om de content van je iPad naar een ander scherm te versturen zonder dat er een wifinetwerk opgezet dient te worden (wireless airplay).

 

Oefeningen. Indien je leerlingen een opdracht geeft waarvan het eindresultaat niet gequoteerd zal worden, kun je ook gebruik maken van de tablet. Foto’s nemen en notities maken zijn bijvoorbeeld functies die geen wifiverbinding vereisen.

 

Hoe je het ook draait of keert, een app die offline nog bruikbaar is, is meer uitzondering dan regel. Toch is het best een aantal apps ter beschikking te hebben die het ook zonder wifi niet laten afweten. Het aantal educatieve apps is echter ontelbaar, het is daarom niet zo eenvoudig een exhaustieve lijst te geven van apps die zonder wifi werken. Bij de aanbevolen apps op deze site (doe de test ‘Welke leraar ben jij?’ om gepersonaliseerd advies te krijgen), wordt telkens aangegeven of de app al dan niet wifi vereist.

 

Je kan natuurlijk zelf makkelijk testen of een app die je in de les wil gebruiken zonder wifi werkt, door je wifi op het apparaat even uit te schakelen en te testen welke functies nog steeds werken. Doe voor je les ook altijd navraag naar de sterkte, openbaarheid en eventueel wachtwoord van het wifinetwerk dat je wil benutten in de klas, zo vermijd je vaak al veel problemen en bespaar je jezelf een hoop stress.


Wanneer je toch met een app aan de slag wil die enkel met wifi werkt, maar er geen wifinetwerk ter beschikking is, kan je altijd met mobiele data werken. Veel leerlingen hebben een data-abonnement op hun smartphone en quizapps zoals Socrative of Kahoot verbruiken nauwelijks internet. Uiteraard kan je de leerlingen hier niet toe dwingen. Wanneer leerlingen zelf niet over mobiele data beschikken of je met tablets werkt, kan je ook een mobiele hotspot opzetten met je eigen smartphone of met sommige modellen van tablets. Hiervoor dien je je eigen mobiele data aan te zetten en bij je instellingen de optie hotspot in te schakelen, alsook eventueel toestellen toevoegen die van deze hotspot gebruik mogen maken (of het beschermen met een wachtwoord dat je aan je leerlingen kan geven en per les kan veranderen). Jouw internetverbinding wordt op deze manier als het ware gedeeld met je leerlingen. Deze manier van werken is wel minder geschikt voor dataslorpende activiteiten zoals het downloaden en bekijken van video’s. Let ook op dat dataverbruik zeker in je eigen abonnement is inbegrepen, of de kosten zouden wel eens hoog kunnen oplopen!

Zit eens samen met je directie en ICT-coördinator en bespreek wat de mogelijheden zijn binnen jullie school voor een wifinetwerk. De Vlaamse overheid belooft werk te maken van een nieuwe raamovereenkomst voor breenband internet voor scholen, zeker interessant om naar te informeren.