terug naar overzicht

Moeten we Android of iOS kiezen?

Infrastructuur

Die keuze is persoonlijk, maar dient weloverwogen te zijn. Google’s besturingssysteem Android draait op verschillende tabletmerken, zoals Samsung, Sony, Xiaomi en Huawei, terwijl het Apple besturingssysteem (iOS) enkel terug te vinden is op diens tablet, de iPad. Bij Android tablets heb je bijgevolg de keuze uit een brede waaier aan specificaties, groottes en prijsklasses. Vanaf 100 euro heb je al een Android tablet, terwijl je voor een iPad (mini) minimum 300 euro op tafel dient te leggen.

Vele Vlaamse scholen die reeds aan de slag gingen met tablets, opteerden voor iPads. Hieronder enkele organisatievoorbeelden uit de praktijk van scholen die meewerkten aan het EduTab-project:

  • In het SJSP-college in Blankenberge bezitten alle leerlingen over alle graden heen een iPad
  • In het Lucernacollege in Antwerpen wordt er one-to-one learning aangeboden in één klas van de eerste graad. Via een overeenkomst met Easy-M dienen de leerlingen zelf de iPad aan te kopen.
  • In het KA in Ieper en Zottegem reist een tabletkoffer van +/- 25 iPads de school rond.

 

SJSP Blankenberge geeft aan dat zij voor de iPads kozen omwille van de belangrijke rol die Apple sinds 30 jaar speelt in het onderwijs. De gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid in combinatie met de beschikbaarheid van meer dan 80.000 educatieve apps heeft hen naar eigen zeggen over de streep getrokken.

Maar er zijn ook scholen die doelbewust voor Android kozen, zoals OLVP in Sint Niklaas. Zij kozen voor Android wegens de eenvoudige integratie met Google Apps, en de keuze voor open-source software.


Bronnen:
  • (2015) Radicaal Digitaal: Aan de slag met de iPad in de klas! Niet-gepubliceerd rapport, Blankenberge, Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge.